Kıymetli madenlerden sonra uranyum da blokzincirine taşındı

Gayrimenkul, kıymetli madenler, kredi teminatı, emtia gibi gerçek dünya varlıklarının blokzincirine taşınarak erişilebilir hale gelmesini tanımlayan tokenizasyon kavramı, ekosistemin 2024 başlıkları arasında yerini aldı. Güncel bir rapor, emtia tabanlı kripto para birimlerinin piyasa değerinin 1,1 milyar doları aştığını gösterdi.

Gerçek dünyada erişilebilen ve içsel değeri olan menkul kıymetlerin, gayrimenkul varlıklarının, altın ve gümüş gibi emtiaların blokzincirine bir yatırım aracı olarak taşınmasını öngören tokenizasyon kavramına ilişkin güncel bir rapor yayımlandı. GoinGecko tarafından hazırlanan Gerçek Dünya Varlıkları (RWA) Raporu 2024’e göre, emtia tabanlı kripto para birimlerinin piyasa değeri 1,1 milyar doları aştı. Gerçek altın tarafından desteklenen kripto paraların en popüler projeler olduğunu gösteren rapor, blokzincirinde işlem gören hazine ürünlerinin 2023’te yüzde 641 değer kazandığını da ortaya koydu.

Tokenizasyon kavramına ilişkin görüşlerini paylaşan Gate.io Küresel Büyüme Direktörü Kafkas Sönmez, “Tokenizasyon, dolara endeksli ilk stabil kripto para birimlerinin piyasaya sürülmesi ve merkeziyetsiz finansın ortaya çıkmasıyla ekosistemin öncelikli gündemlerinden birine dönüştü. Bugün itibari para birimlerine endekslenmiş kripto projelerinin yüzde 99’u doları baz alıyor” dedi.

Söz konusu raporda, emtia tabanlı kripto para projelerinde çoğunlukla altın, gümüş gibi kıymetli madenlerin tercih edildiği de vurgulandı. Tokenizasyonun, doğası gereği nakde çevrilebilirliği az ve dolayısıyla daha zor erişilebilen varlıkları, likiditesi yüksek varlıklara dönüştürdüğüne dikkat çeken Kafkas Sönmez, “Gerçek dünya varlıklarının blokzincirine taşınmasını tanımlayan tokenizasyon, blokzinciri ekosisteminde en hızlı çeşitlenen ve yenilikçi fikirlere ev sahipliği yapan bir alan olarak yükseliyor. Kıymetli madenlerin pazar hakimiyetine rağmen daha farklı emtialara yönelen projelere de rastlamak mümkün. Örneğin bir proje, 1 sterlin değerindeki uranyum bileşiğine endekslenen uranyum tabanlı bir kripto para birimi geliştirdi. Yalnızca emtia olarak da düşünmemek gerek; zira sanat eserleri, gayrimenkuller, kredi teminatları gibi geleneksel finans ve yatırımın her alanındaki ürün, tokenizasyon sayesinde blokzincirinde işlem görmeye başlayabiliyor” dedi.

(EKONOMİ SERVİSİ)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir