Türkiye Belediyeler Birliğini TBB, iklim değişikliğine uyum ve yaşamsal su kaynakları çalıştayı düzenledi

Posted by

TBB’nin “Yeşil Gelecek Projesi” İklim Değişikliği Çalıştayı İstanbul’da Gerçekleşti

Türkiye Belediyeler Birliği (TBB), “Türkiye ve AB Arasında Şehir Eşleştirme-II: Yeşil Gelecek Projesi” kapsamında düzenlenen “Kentlerin Liderliğinde İklim Değişikliğine Uyum Süreci ve Yaşamsal Su Kaynakları Çalıştayı” İstanbul’da gerçekleştirildi.

İki gün süren çalıştayda, yerel yönetimlerin iklim değişikliğine uyum süreçleri, enerji bütçeleri ve belediyeler için riskler ve fırsatlar gibi konular ele alındı.

Çalıştaya, TBB Genel Sekreteri Suat Yıldız ve TBB Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Şengül Altan Arslan’ın yanı sıra, Avrupa Birliği (AB) Başkanlığı Mali İşbirliği ve Proje Uygulama Genel Müdürü Bülent Özcan, Türkiye Delegasyonu temsilcileri, AB üyesi ülkelerin diplomatları, uluslararası örgütler ve finans kuruluşlarının temsilcileri, belediyeler, üniversiteler ve iş dünyasından çok sayıda kişi katıldı.

Yıldız: “Tüm Dünyanın İklim Değişikliğiyle Ortak Strateji Benimsemesi Gerekiyor”

Çalıştayın açılış konuşmasını yapan Genel Sekreter Yıldız, Şehir Eşleştirme Projesi’nin deneyim paylaşımının ötesinde, çevresel ve iklimsel dayanışmayı temsil ettiğini vurguladı.

Proje kapsamında 26 projeye hibe verildiğini belirten Yıldız, “2,5 milyon avro hibe sağlanan 26 proje ile çocuklar, gençler, kadınlar gibi toplumun farklı kesimlerine ulaşarak iklim değişikliği, enerji verimliliği, yenilenebilir enerji, atık yönetimi ve sulak alanların korunması konularında farkındalık yaratacak projeler hayata geçirildi.” şeklinde konuştu.

Yıldız, iklim değişikliğiyle mücadelede tüm dünyanın ortak bir strateji benimsemesi gerektiğini belirterek, “Gelecek nesillere daha yaşanabilir bir dünya bırakmak için hepimizin ortak gayret göstermesi gerekiyor” dedi.

Özcan: “TBB ile Güçlü Bir İş Birliği İçindeyiz”

AB Başkanlığı Mali İşbirliği ve Proje Uygulama Genel Müdürü Bülent Özcan, açılış konuşmasında iklim değişikliği ve su yönetiminin önemine dikkat çekti.

Özcan, projelerin hibeden faydalandığını belirterek, mali işbirliği kapsamında “İklim Nötr” ve “Akıllı Şehirler” adı altında projelerin başlatıldığını açıkladı. Ayrıca, Avrupa ülkelerinden 112 şehrin orta vadede iklim nötr olmasının desteklendiğini söyledi.

Uzmanlar İklim Değişikliğine Dikkat Çekti

Açılış konuşmalarının ardından AB Türkiye Delegasyonu Sivil Toplum ve İnsan Hakları Program Yöneticisi Umut İlkay Kavlak ve EBRD’den Lin O’Grady gibi uzmanlar, iklim değişikliği ve yerel yönetimlere ilişkin sunumlar yaptı.

İkinci gün ise “İklim Değişikliği ve Su Yönetimi” oturumuyla devam eden çalıştay, Türkiye’deki yerel yönetimler için AB fonları konularında sunumlarla sona erdi.

Kaynak: BYZHA – Beyaz Haber Ajansı

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir